comment 0

Project Profile: Social housing in Vienna by trans_city architecture

I stumbled upon this multi-unit housing project in Vienna because I thought it looked beautiful and I started thinking about the solid wall-to-window ratio on its facades. But it turns out that this project is far more than just a pretty face.

It’s actually a social housing project on the outskirts of Vienna, where the city transitions into the countryside. And it incorporates a number of interesting design features:

  • The complex is heated using groundwater heat pumps (geothermal) and domestic hot water is provided with the help of rooftop solar panels.
  • The structural system consists of concrete slabs and columns (no shear walls) and was all poured in place. But the envelope consists of “prefabricated thermo-brick walls” which were craned into place (see below image). The curving balconies also look to be prefabricated elements.
  • The suites have been designed with a saw tooth pattern and the circulation mirrors this through a zig zagging pattern. The result is units that are akin to what you will find at King Toronto (Bjarke Ingels), though on average the suites here look to be bigger than what we typically design in Toronto.
  • The zig zagging corridors also incorporate skylights that let light down into the middle of the building. I think these run through multiple floors as well, and not just through the top floor of the building.

This certainly looks like a nice place to live.

Sources: Architecture by trans_city (Christian Aulinger, Mark Gilbert). Photography by Daniel Hawelka and David Schreyer. Both via ArchDaily.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s