comment 0

Double height space at Mackay Laneway House

The drywall started this week at Mackay Laneway House. This is a fun part of the construction process because it is that moment in time where, very quickly, the space transforms from a full on construction site to something that starts to resemble a livable space.

What you are seeing above is a double height space (and 8 foot long skylight) that was incorporated into a sloping roof on the side of the house that faces the existing backyard. This is a design move that I felt pretty strongly about from the outset. Gabriel Fain, who is the project’s architect, likes to joke that it was really the only design directive.

The move does a few things.

1) It is a way to get light down and into the house without having a window facing the existing backyard. So it mitigates privacy concerns. 2) It frees up the north wall of the house, creating a place for a TV, art, photo backdrop, or whatever. You only have so many empty walls in a house of this size. And 3) it looks really cool and frames a large tree that overhangs the house.

Stay tuned for more progress photos. The best way to do that is to follow @globizen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s