comment 0

A midrise on top of a warehouse

The Fenix Lofts & Docks in Rotterdam’s Rijnhaven port district is a cool example of adaptive reuse. The base (or podium) is a warehouse that was built in 1922. It has a concrete structure. On top of it, a new 9 storey apartment building (also concrete) is supported using a steel table and frame that goes through the existing warehouse.

Here is a photo from inside the warehouse:

Parking is accommodated above grade within a portion of the existing warehouse. You don’t want to go underground here. This is certainly not the most cost effective way of building new housing, but it is a solution that could work in some situations. If any of you have a site or are looking at a site with an existing building worth preserving, this might be an option to consider.

Architecture by Mei Architects. Photos by Marc Goodwin. For more information, check out Dezeen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s